מקומה של מדינת ישראל בחיי העם היהודי – סיכום

מקומה של מדינת ישראל בחיי העם היהודי

לפי הכרזת העצמאות, מדינת ישראל ייעדה את עצמה להיות מדינתו של כל העם היהודי:

  1. מחויבת ליהודי התפוצות – "..תפתח לרווחה את שערי המולדת לכל יהודי .. מדינת ישראל תהא פתוחה לעלייה יהודית ולקיבוץ גלויות".
  2. פונה ליהודי התפוצות בבקשה לתמיכה – "אנו קוראים אל העם היהודי בכל התפוצות להתלכד סביב היישוב בעליה ובבניין, ולעמוד לימינו במערכה הגדולה …".

בנוסף, המדינה חוקקה חוקים שמטרתם לעזור ליהודים לעלות ארצה – חוק השבות וחוק האזרחות.

מדינת ישראל פתחה את שעריה, ועודדה את יהודי העולם לעלות אליה ולהשתתף בבנייתה.
יהודים רבים עלו לישראל, ותרמו לגידול האוכלוסייה ולחיזוק הכלכלה. בסופו של דבר רוב העם היהודי נשאר בתפוצות. מציאות זו חייבה את ראשי המדינה לגבש מדיניות מיוחדת עבור אותם יהודים בנוגע לעידוד עלייה וחיזוק הקשר בין העם היהודי בישראל לבין הקהילות היהודיות בתפוצות.

 

אחריות המדינה כלפי יהודי התפוצות

נובעת מהתפיסה לפיה יהודי ישראל ויהודי התפוצות חולקים גורל משותף. מתבטאת במס' דרכים:

  1. חוק השבות וחוק האזרחות – מאפשרים לכל יהודי לעלות לישראל ולקבל אזרחות בה.
  2. ערבות לביטחון יהודי התפוצות – בחוק העונשין הישראלי ישנו סעיף המאפשר למדינה להעמיד לדין אזרחים של מדינות אחרות, אשר פגעו ביהודים רק משום יהדותם, ולא משנה אם יש \ אין להם אזרחות ישראלית. למעשה זו הגנה על יהודים ללא אזרחות ישראלית.
  3. עזרה בעת צרה – ישראל מבצעת "עליות הצלה", במקרה של איום על קהילה יהודית בתפוצות. למשל, המדינה העלתה את יהודי אתיופיה במבצעים מיוחדים ותוך סיכון חיילים.
  4. העמדת נאצים לדין – המדינה רואה את עצמה כאחראית לתפוס ולדון פושעים נאצים.
  5. הנחלת חינוך ותרבות יהודיים – המדינה מסייעת בחינוך יהודי, כדי להגביר את הזיקה למורשת, למדינה וליהדות. לעניין זה מופקד "משרד ההסברה והתפוצות". המדינה
    שולחת למדינות שונות שליחי הוראה, המלמדים שם עברית, תרבות יהודית ועל ישראל.

 

יחס יהדות התפוצות כלפי המדינה

רבים מיהודי העולם חשים קרבה והזדהות עם המדינה על אף שהם אזרחים באחרת. זה עלול לגרום לדילמת נאמנות כפולה. יהודי התפוצות שבעלי זיקה לארץ, פועלים למענה ב2 תחומים עיקריים:

  1. כלכלי – מגייסים תרומות ישירות למדינה דרך "המגבית היהודית המאוחדת", משקיעים בפרויקטים כלכליים בא"י, תורמים כספים באופן ישיר לגופים שונים, כדי לקדם פרויקטים.

  2. פוליטי – פועלים ליצירת אהדה (ולהשגת תמיכה ממשלתית ממדינתם) כלפי מדינת ישראל, ע"י ארגונים ושדולות (כמו איפא"ק). לדוגמה, ליהדות ארה"ב יש השפעה ישירה על השלטון, לשינוי מדיניות, כשהמדיניות עלולה לפגוע בישראל.

בקהילות רבות, הדור הצעיר של יהודי התפוצות מזדהה פחות עם ישראל. מאמצים נעשים לחיזוקם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *