מלחמת ששת הימים – סיכום

 

 

מאז הקמת מדינת ישראל בארץ היה מתח בינה לבין מדינות ערב השכנות והרחוקות יותר. המתח נוצר בגלל מלחמת העצמאות ובגלל חוסר ההשלמה של מדינות ערב עם הקמתה של מדינת ישראל.  מדי פעם בפעם פרצו עימותים בין המדינות כמו מאבק על מקורות מים מבניהם ב1956 מבצע סיני בו ישראל תקפה את מצרים בגלל ששלחה גדודי נקמה שבאו לנקום בישראל ובגלל סגירת מיצרי טיראן שחסמו את המעבר של ספינות ומטוסים ישראליים – הקשה על המסחר עם המזרח הרחוק. בארץ היה דיון על הדרך בה תובטח קיומה של המדינה. חלק רצו שבמקרה של מלחמה המצב ינוצל להרחבת הגבולות של המדינה וחלק העדיפו הרתעה. ישראל לא רצתה לצאת למלחמה אבל התכוננה לכך.

 

הגורמים לפרוץ מלחמת ששת הימים:

  • מנהיגי ערב יצאו בהצהרות תוקפניות ואיימו על ישראל שישמידו אותה, פרסמו אותן בעיתונים והסיתו את כל העולם הערבי.

מצרים וסוריה חתמו בנובמבר 1966 על ברית צבאית נגד ישראל ובמאי 1967 הצטרפה אליהן גם ירדן. כעבור חודש הוקמה מפקדה משותפת עם הכוחות העיראקים. כל ההצהרות וההתארגנות הזאת גרמה לבהלה בארץ והיה חשש מהרוגים רבים ומחוסר יכולת של המדינה להתמודד עם המצב.

 

  • ברית המועצות מוסרת למצרים ולסוריה מידע מודיעיני שגוי על כך שמדינת ישראל מתגברת את הכוחות שלה בגבול הסורי מה שגרם להגברת המתח. מצרים בתור תגובה תגברה את כוחותיה בגבול ודרשה מהאום לפנות את חצי האי סיני ( האום היה שם בגלל ההסכמים אחרי מבצע סיני שם הוחלט על הצבת כוחותיהם) ובכך הפרה את ההסכמים.

 

  • סגירת מיצרי טיראן:

מצרים סגרה את מיצרי טיראן כך שחסמה מעבר של ספינות ומטוסים ישראלים (כמו לפני מלחמת סיני), פעולה זאת ניתקה את המסחר עם המזרח הרחוק ונתפסה כצעד תוקפני. הממשלה לא הסכימה עם פעולה זאת ושרת החוץ (גולדה מאיר) הבהירה את עמדתה בנושא ואמרה שזו עילה למלחמה. נאצר (שליט מצרים שמטרתו הייתה לחזור לראש העולם הערבי ולהיות המנהיג השולט) היה מודע לעמדה של ישראל והגיב לכך באמירת "אהלן וסהלן" – הוא בעצם התכוון לכך שאם מדינת ישראל רוצה לצאת למלחמה הם בעניין.

 

  • מתיחות עם סוריה סביב בעיית המים:

סוריה רצתה למנוע הגעה של מים לכנרת מנהר הירדן ועשו זאת בעזרת הטיית מקורותיו – המטרה שלא יהיה לישראל מים. בתור תגובה, ישראל פעלה ויצרה נתיב של זרימת מים ליד הבניאס כדי לשמור על מקורות הירדן, בנוסף צהל פגע בציוד הנדסי ומטוסים הפילו שישה מטוסים סורים מעל דמשק.

 

  • פעילות של מחבלים ירדנים:

לישראל חדרו חוליות טרור שהגיעו מירדן במטרה להרוג ולחבל. בתגובה לחוליות אלו צהל תקף את שטח ירדן מה שגרם לתחושה של מלחמה.

 

תוצאות מלחמת ששת הימים:

  • כ – 2500 נפצעו, כ – 775 חיילים נהרגו.
  • לצבאות ערב נהרגו כ -20,000 חיילים והם איבדו נשקים, טנקים ומטוסים רבים.
  • מספר האנשים עלה בארץ ישראל בזכות השטחים שכבשה בכ- 1,000,000 איש.
  • שטח המדינה שילש את עצמו בזכות כיבוש רמת הגולן, עזה והגדה המערבית. בירושלים הוסר קו הגבול כך שאזרחי ישראל יכלו להסתובב בכל ירושלים בחופשיות כולל מזרח ירושלים – שחרור הכותל והר הבית נתפסו בתור הצלחה כבירה. הר הבית נמסר לווקף שהייה מינהלת מוסלמית של המתחם כך שהתאפשר למוסלמים להתפלל.
  • טרום המלחמה התוצאות המשוערות היו הפוכות לחלוטין וכולם חשבו שמדינות ערב ינצחו את ישראל. ואילו לאחר המלחמה הצבא הישראלי נחשב לחזק מאוד וכל יכול.
  • היחס הפוליטי של ישראל עם צרפת התדרדר (הטילו אמברגו – איסור על משלוחי הנשק לישראל), עם ברית המועצות וגם כמה מדינות באפריקה ניתקו את יחסיהן עם המדינה.

 

השפעות המלחמה על ישראל:

  • חברתית:

בארץ הייתה תחושה של אושר ואופוריה בכל רחבי המדינה, תחושה של חוזק ושליטה במזרח התיכון, הייתה תחושה שאנחנו ניצחנו וחתמנו הסכמי השלום לפי התנאים שלנו, שרו שירים שביטאו זאת. שר הביטחון ( משה דיין) והרמטכל (יצחק רבין) נתפסו כגיבורים.

  • צבאית:

נוצר אמון לא מציאותי לגבי כוחה של מדינת ישראל וצבאה, המדינה הושוותה בכוחה למעצמה השישית, דבר שפגע בהערכות במלחמת יום כיפורים עקב שאננות.

  • כלכלית:

השטחים גדלו כך שנבנו ישובים חדשים רבים כך שהאבטלה בארץ קטנה. יצוא הנשק גדל ומשקיעים רבים גם מהארץ וגם מחוצה לה התחילו להשקיע בפרויקטים ישראליים. התרומות מיהודי הגולה גדלו להשקעות הגיעו מחוץ לארץ, הייתה הצלחה כלכלית.

  • פוליטית:

יחס ישראל התדרדר עם צרפת וברית המועצות ויחס ישראל עם ארצות הברית התחזק ונוצרה ידידות חזקה מאוד בין המדינות. דעת הקהל בעולם השתנה ומדינת ישראל הפכה לגורם החזק והתוקפני לעומת מדינות ערב והערבים שנחשבו לקורבנות.

 

השפעות המלחמה על העולם הערבי:

  • פלשתינאים:

התקווה הלאומית נפגעה, מדינות ערב נכשלו שוב פעם בלפתור את בעייתם. ארגון אשף התחזק (שבראשו עמד יאסר ערפאת) פעל מירדן. פעילות אשף גרמה לערעור מעמד ירדן ובספטמבר בשנת 1970 מלך ירדן החליט לשים סוף לדבר והרג אלפי פעילי אשף (דבר זה נקרא ספטמבר השחור).

אשף הצליחו להפוך את בעיית הפלסטינים לבעיה של כל העולם הערבי מה שהוריד את מעמדה של ישראל בעולם.

  • מצרים:

נאצר השליט נפל מהשלטון ובמקומו עלה סאדאת שהעדיף להשקיע בפיתוח הכלכלה וקשירת קשרים עם ארצות הברית וישראל.

  • סוריה:

סוריה איבדה את רמת הגולן, השלטון התחלף ואסד עלה. הוא נקט במדיניות נוקשה נגד ישראל ואנטי ישראלית.

  • ירדן:

ירדן הכי נפגעה במלחמה כי כחצי מצבאה נהרג, המוני פלסטינים ברחו מישראל אליהם מה שגרם למשבר כלכלי כבד, בנוסף איבדו את הגדה המערבית שהיוותה כ40 % מהתוצרת הירדנית והייתה  נזקקת להלוואות ממדינות ערב האחרות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *